Sonunda olan oldu!

Tuz Gölü tamamen kurudu. Artık Tuz Gölü yok!

Üzerinde tek damla su kalmayan ve kuş ölülerinin bulunduğu gölde artık araçlarla gidilebiliyor.

Doğa Derneği ve Atlas Dergisi tarafından düzenlenen "Tuz Gölüne Sadakat Yolculuğu" kapsamında Tuz Gölü Havzası'na gelerek incelemelerde bulunan Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, artık Tuz Gölü için herhangi bir risk kalmadığını çünkü Tuz Gölü'nün tamamen kuruduğunu belirterek, "Bazı bilim adamları tarafından 'Tuz Gölü şu zamanda kuruyacak' gibi öngörüler var ama işin gerçeği Tuz Gölü tamamen kurumuş durumda.

Tuz Gölü artık rehabilitasyon aşamasında ve kurtarılmayı bekliyor. Umut var ama şu anda Türkiye'de Tuz Gölü diye bir göl yok. Bunu kabul etmemiz ve bu gerçeği idrak ederek harekete geçmemiz lazım" dedi.

Tuz Gölü için iki alternatif olduğunu da dile getiren Güven Eken, "Birincisi uyguladığımız yanlış tarım ve su politikalarına devam ederiz ve nasıl burada yaşayan kuşlar buraları terk etmesine göz yumduysak, bu çevrede yaşayan insanlarında buraları terk etmesine göz yumacağız.

Bu sorun devam ederse buradaki yerleşmeler yavaş yavaş boşalacak ve sorun büyük Konya Ovası'na kadar gelecek. Bu sorun nasıl oluyor? Bizler Tuz Gölü'nün bir kapalı havza içinde olduğunun farkında değiliz.

Gölün güneyinde bu gölü beslemesi gereken su kaynakları büyük bir hızla tüketiliyor. Bu sular gerek şeker pancarı gerekse kiraz gibi tarımsal çalışmalar nedeniyle çekiliyor ve göle gelmesi gereken sular göle ulaşamıyor.

Bu sulama politikasını değiştirirsek Tuz Gölü'ne tekrar hayat vermemiz mümkün" şeklinde konuştu.

DAMLAMA SULAMAYA GEÇİLİRSE GÖL KURTULUR

Tuz Gölü'ndeki sorunun çözümü için tarıma giden suyun bir an önce göle aktarılması gerektiğini ifade eden Eken, "Öncelikle kanayan yaranın kanamasını engellememiz lazım, bu da mümkün.

Çumra'da damlama sulamaya geçildiği taktirde Tuz Gölü'nün kaybettiği sudan çok daha fazlasını tasarruf etmiş olacağız.

Rakamlarla konuşacak olursak Konya Kapalı Havzası'nın yıllık 1 milyar metreküplük su rezervi var biz ise yılda 1 milyar 600 milyon metreküplük su harcıyoruz. Her yıl 600 milyon metreküp su zarar ediyoruz.

Eğer Çumra bölgesinde damlama sulamaya geçebilirsek 600 milyon metreküpten çok daha fazla suyu göle kazandırabileceğiz ve Tuz Gölü ve çevresindeki uydu gölleri tekrar hayata döndürebiliriz.

Ama bunu bir an önce yapmamız lazım çünkü yer altı suları giderek düşüyor ve bir gün tamamen biterse bunun geri dönüşü maalesef yok" şeklinde ifade etti.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com