Katil yosun Ege denizini sarıyor

Deniz canlılarının yaşamını tehdit eden Caulerpa Racemosa yosunu hızla yayılıyor.

Katil yosun Ege denizini sarıyor

Deniz canlılarının yaşamını tehdit eden Caulerpa Racemosa hızla yayılıyor.

 

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği tarafından Kuşadası Körfezi’nde yapılan araştırmanın ardından katil yosunların hızla arttığına dikkat çekilerek, çeşitli uyarılarda bulunuldu.

EKODOSD tarafından dernek başkanı Bahattin Sürücü imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Özellikle altyapısı olmayan deniz kıyılarında yoğunlaşan yosunlar, dip yapısını istila ederek, diğer bitkilerin üzerine kafes gibi sarmakta, balıkların girdiği kaya oyuklarının girişlerini kapatmakta, sualtı canlılarının beslenme ve barınma amacıyla kullandıkları erişteleri bozup yok etmektedir.

Bu durum alandaki biyolojik çeşitliliğin yok olmasına neden olmaktadır” denildi.

EKODOSD açıklamasında, yosunların, balık yuvaları ve diğer canlıların bulunduğu bölgelere hızla yayıldığı, sudaki oksijenin daha fazla tüketilmesine yol açtığı ve kendinden başka bitki ve canlı türlerinin hayatını tehdit ettiğini vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

“Bu yosunlar, toksit madde içerdiği için diğer canlılar tarafından yenmemektedir.

Hızlı bir şekilde yayılan bu yosundan korunmak için, özellikle tekne sahipleri ve balıkçılar, demir aldıktan sonra çapalarına ve zincirlerine takılan terörist yosunları temizledikten sonra, çapalarını denize bırakmalıdır.

Balıkçılar ağlarına takılan yosunları temizlemeden, denize atmamalıdır. Evsel ve atık suların denizlere bırakılmaması gerekir. Çünkü terörist yosunlar pis suların olduğu denizleri sevmektedir.

Özellikle denizlerin oksijen kaynağı olan deniz çayırları korunmalı ve denizlerimiz kirlilikten kurtarılmalıdır. Çevreyle ilgili sivil toplum örgütleri, bilim adamları, denizciler ve turizmciler bu tür yosunlar konusunda duyarlılık gösterince, Çevre ve Orman Bakanlığı da çalışmalar başlatmıştır.

Broşürler, posterler yayınlar ve toplantılar yoluyla bu tür yosunlar konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle denizle yakından ilgilenen balıkçılar, tekne sahipleri, balıkadamlar, gemiciler tüm ekipmanlarını kontrol ederek ve temizleyerek bu tür yosunların yayılmasını önlemelidirler.

Önceki yıllarda Kuşadası Körfezinde ve Nero Koyu’nda farklı derinliklerde görülen yosunlar bu yıl sığ kıyılarda görülmeye başlamıştır.

Dalış merkezlerinden bankolara dalış yapan dalgıçların gözlemlerine göre, geçtiğimiz yıllarda yoğun miktarda gördükleri yosunların, bu yıl azalması dikkat çekicidir.

Ülkemizde kbu yosunla ilgili, Prof. Dr. Şükran Cirik, Dr. Mustafa Tolay ve Ateş Evirgen uzun süredir araştırmalar yapmakta ve bu iki türe karşı yapmış oldukları mücadeleyi anlatmak için uluslararası kongrelere katılmaktadırlar.

Yaşamın kaynağı denizlerimizin korunması için, çevre bilincine sahip, duyarlı, sorumlu kişilerin çoğalması ve ilgili kurumların doğal çevre bilinciyle hareket ederek, denizleri kirletenlere karşı mücadele etmesi gerekir“

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com