Okaliptus tartışılacak…

Dünyada odun hammaddesi açığı günden güne artıyor.

Okaliptus tartışılacak…

Dünyada ve ülkemizde odun hammaddesi açığı günden güne artıyor. Ortaya çıkan bu açığın hızlı gelişen ağaç türleriyle kısmen kapatılabileceği öngörülüyor. Ancak bu türlerle yapılan ağaçlandırma da yoğun kültür yöntemlerinin uygulanması yanında çok iyi bir tür ve orijin seçimini zorunlu.

Okaliptüs Dünya’da geniş alanlarda plantasyonu yapılan hızlı gelişen türlerden biri. Yılda 50 m3/ha’a kadar artım yapabilmektedir. Türkiye’ye okaliptüs 1885 yılında inşasına başlanan Adana-Mersin demiryolu üzerindeki duraklara süs bitkisi olarak dikilmek amacıyla getirilmiş. İlk okaliptüs plantasyonu ise 04.02.1939 tarihinde tesisine başlanan 885 hektar büyüklüğündeki Tarsus-Karabucak ağaçlandırması.
Türkiye’de yaklaşık 20 bin ha’ı bulan okaliptüs plantasyonu orman endüstrisine kaydadeğer hammadde sağlıyor. Okaliptüs odunu başta kağıt endüstrisi ve lif yonga sanayii olmak üzere tekne imali, mobilya, iç dekorasyon, lambri, ambalaj gibi alanlarda kullanılılıyor. Diğer yandan Okaliptüsün yaprağından, kabuğundan ve odunundan okaliptüs yağı, cila, çam sakızı, zamk, asetik asit, metil alkol ve katran gibi çok sayıda ürün elde ediliyor.

Yaprakları alternatif (yardımcı) tıpta özellikle solunum yolu hastalıklarında tercih ediliyor.
Ülkemizdeki okaliptüs plantasyonun büyük bölümünün yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan KSÜ Orman Fakültesi ve Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü tarafından “Okaliptüs Sempozyumu” düzenliyor. Sempozyumda okaliptüsün biyolojisi, ekolojisi, yetiştirilmesi, odun özellikleri, kullanım yerleri ve zararlıları konularının ilgili paydaşların (Üniversite, Kurumlar, Orman Endüstrisi, Sivil Toplum Örgütleri) katılımı ile ulusal boyutlu bir bilimsel platformda tartışılması amaçlanıyor.

Sempozyum 15-17 nisan 2008 tarihleri arasında Tarsus’ta doğu akdeniz ormancılık araştırma müdürlüğünde gerçekleştirilecek.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com