Çim tahtını yerörtücülere bırakıyor…

Eğimli ve gölge alanlarda kaya sarmaşığının(Hedera)yerörtücü olarak kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

 

 

Çim tahtını yerörtücülere bırakıyor…

 

Küresel ısınma ve buna bağlı su kaynaklarının sınırlı kullanılması zorunluluğu, güzel bir bahçenin vazgeçilmezi olarak kabul edilen çimin tahtını sallıyor.

Uzmanlar, özellikle yaz aylarında her gün sulanması gereken çim yerine, yaz kış yeşil kalabilen ve haftada iki kez sulamanın yeterli olabildiği cezayir menekşesi, dam koruğu gibi alternatif yer örtücü bitkilerin kullanılabileceğini belirtiyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Füsun Erduran, yer örtücü bitkilerin, çim kullanımına en iyi alternatif oluşturacak bitkiler olduğunu söyledi. Erduran, bu bitkilerin odunsu ve sukkulent denilen türlerinin, gövdelerinde ve yapraklarında uzun süre su depo edebilme özelliklerinden ötürü çime göre daha az sulama ihtiyacı gösteren bitkiler olduğunu kaydetti.

Yer örtücü bitkilerin temin edilmesinin de son derece kolay ve ucuz olduğunu kaydeden Erduran, "Yer örtücü bitkiler, hızlı gelişim göstererek zemini kaplayabilirler. Bu bitkiler farklı yaprak renkleri ve çiçeklerinin güzel görüntüsü ile de ilgi çekici özelliklerdedir. Özellikle ağaç altlarında, yarı gölge ve eğimli alanlarda bu bitkinin kullanımı çime göre daha uygundur. Çünkü çim hem çok su isteyen hem de güneşli alanlarda gelişebilen yapıdadır. Bununla birlikte yer örtücü bitkiler, basıma dayanıklı değillerdir ve çim kadar ince bir doku oluşturmazlar" diye konuştu.

Erduran, su kullanımı açısından en uygun bitkilerin aynı zamanda bölge iklim şartlarında doğal olarak yetişen bitki türleri olduğuna dikkat çekerek, "Bitki düzenlemesi çalışmalarında bu türlerin kullanımına ağırlık verilmesi zorunludur" ifadesini kullandı.

Erduran, Orta Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kullanılabilecek yer örtücü bitkilere bazı örnekleri; koyun yumağı (festuca), fare kulağı (Cerastium), yaz kış yeşil kalabilen Cezayir menekşesi (Vinca Minor) ile dam koruğu (sedum) olarak sıraladı.

Bu bitkilerin yanısıra, sarılıcı tırmanıcı türlerin de yere yatırarak kullanabileceğini aktaran Erduran, "Fakat bunların ağaçlara sarılarak gelişimlerini kısıtlamasına izin verilmemelidir. Açık alanlara kullanılmaları daha iyi olur. Eğimli alanlarda, gölge alanlarda çim kullanımının zor olduğu alanlarda kullanımları iyi olacaktır. Kaya sarmaşığı (Hedera), Amerikan sarmaşığı (Parthenocissus) ve hanımeli (Lonicera) bunlara örnek verilebilir" dedi.

Akdeniz ve Ege bölgelerinin ise iklim şartları bakımından çok daha şanslı bölgeler olduğunu aktaran Erduran; buralarda yetiştirilebilecek yer örtücü bitkilere Katır tırnağı (Mesembryanthemum) ve Kedi tırnağını (Lampranthus) örnek gösterdi.

(CHA)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com