2500 metre rakımda dünyanın 7.Botanik parkı açıldı

Meşe,ıhlamur,ladin,çam,100 e yakın bitki türünün yer aldığı botanik bahçe Erzurum da...

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi (AÜ) tarafından yaptırılan Ata Park Botanik Bahçesi törenle açıldı. Rektör Yaşar Sütbeyaz, botanik bahçesinin 2 bin 500 rakımda dünyada bulunan bahçeler arasında 7. sırada olduğunu açıkladı.

AÜ tarafından 2005 yılından beri yapımı süren Ata Park Botanik Bahçesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Canlı bitki türlerinin sergilendiği bahçe 1 miyon 700 bin YTL'ye mâl oldu. Toplam 100 dönümlük arazi üzerine kurulan bahçenin 200 dönüm daha büyüyeceği belirtildi. Botanik bahçenin açılışı Erzurum Valisi Sami Bulut , Rektör Yaşar Sütbeyaz ve Kızılay Başkanı Mithat Turgutcan tarafından yapıldı. Bitkiler, gezinti yolları, yapay göletler, koşu yolu, kapalı oturma yerlerinin bulunduğu botanik bahçe, Erzurumlular ve üniversite öğrencileri tarafından gezilebilecek.

100'E YAKIN BİTKİ TÜRÜ

Meşe, ladin, çam ağaç türleri, ıhlamur ağacı, 100'e yakın bitki türünün yer aldığı botanik bahçe otomatik olarak sulanıyor. Ata Park Botanik Bahçesi'nin yapılmasında emeği geçen Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr.Hasan Yılmaz , bahçe sayesinde 100 farkı bitki türünün kış ayını geçirerek canlılığını koruduğunu söyledi. Yılmaz, "Bahçe sayesinde eğitim, araştırma, dinlenme, doğayı tanıma, gen kaynaklarını koruma altına alma, çevre duyarlılığını artırma, üniversitemiz ile Erzurum kentine prestij sağlaması hedeflenmektedir." dedi.

İçerisinde gezi, koşu yolları ile kapalı ve açık oturma alanlarının yer aldığı botanik parkta, drenaj, aydınlatma ve otopark altyapı çalışmalarının da tamamlandığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Botanik parkımızda, meşe, çam, ladin ve ıhlamur gibi birçok ağaç türü ile 100'e yakın bitki türü yer alıyor. Ayrıca, Türk bahçesi, yem endüstri alanı, fidanlık, sera ve tıbbi bitkilerin de bulunduğu bahçelerimiz var. Parkımızı her yıl daha da büyüterek, ilimize gelecek olan yerli ve yabancı misafirlere farklı gezi alanı sunmanın yanında, hemşehrilerimize de yeni bir yaşam alanı kazandırdık."

Rektör Yaşar Sütbeyaz ise botanik bahçelerinin yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler olduğunu dile getirdi. Sütbeyaz, "Dünya 2 bin 500 metre yükseklikte 2 ABD'de, 2 Çin'de, 1 Malezya'da, 1 Sirlenka'da var. 7.'si ise Erzurum'da bulunuyor. Yeşil alanlar ülkelerin prestijidir." diye konuştu. Şehirlerde göçlerle birlikte doğal alanların azaldığını kaydeden Vali Sami Bulut ise Erzurum'un da yeşil alanı azalan illerden biri olduğunu ifade etti. İnsanların apartmanlara hapsolduğunu belirten Vali Bulut, hizmete açılan botanik bahçe ile eldeki doğal alan yerlerinin artacağını vurguladı.

Vali Bulut ile Rektör Sütbeyaz daha sonra botanik bahçesini birlikte gezdi. Sütbeyaz bahçe hakkında Vali Bulut'u bilgilendirdi. Açılışa, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri, kamu kurum amirleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com