Evsel atıklardan kompost gübre !

Atıktan Çiçeğe adlı proje kapsamında eğitim alan 6 kadın,atıkları ayrıştırarak kompost gübre elde ediyor...

 

Mersin’de başlatılan AB destekli "Atıktan Çiçeğe" adlı proje kapsamında eğitim alan 6 kadın, evsel atıkları ayrıştırarak kompost gübreye dönüştürmeye başladı.

İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı (İÇEV) Başkanı Hilmi Dulkadir, İl Özel İdaresi ile İÇEV tarafından hazırlanan proje ile "evsel atıkların çürütülme yöntemiyle kompost gübreye dönüştürülerek yeniden doğaya kazandırılmasının amaçlandığını" söyledi.

Ulusal Ajans AB Eğitim ve Gençlik Program Merkezince, Gençlik Girişimleri Projeleri kapsamında kabul edilen 9 bin 250 avro bütçeli projenin 9 bin avrosunun AB’den hibe olarak karşılandığını anlatan Dulkadir, şöyle konuştu:

"Proje kapsamında, öncelikle kente göçle gelen gençlerden seçilen 6 kadın, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde kompost gübre yapımının aşamaları ve kullanım alanları hakkında eğitim aldı. Ardından site ve belirlenen ilköğretim okullarında kompost gübre yapımı ile ilgili katılımcılara bilgiler veren kadınlar, daha sonra Köye Yönelik Hizmetler Dairesi Başkanlığı sahasında, temin edilen evsel atıkları ayrıştırarak kompost gübre yapımına başladı."

 

Yoksul kadınlara iş imkanı sağlayacak

 

Dulkadir, projenin mesleki becerisi olmayan yoksul kadınlara iş imkanı sağlayacağını, bu açıdan da son derece yararlı olduğunu söyledi.

Üretilecek kompost gübrelerin belediyelerce satın alınarak park ve bahçelerde kullanılması konusunda çalışmaların sürdüğünü anlatan Dulkadir, şunları kaydetti:

"Kompost gübrenin en önemli hammaddelerinden birisini palmiye ağacının budanan yaprakları oluşturuyor. Bu konuda belediye ile görüşmelerimiz var. Bunları gübreye dönüştürmek isteyenlere imkan sağlayacağız. Ayrıca toptancı halinde meyve sebze atıkları ayrı bir yerde toplanarak değerlendirmek isteyenlere sunulacak. Bu konuda da kadınlara Yoksullar İçin Mikrokredi Projesi (YİMİK) kapsamında destek sağlayacağız."

 

Proje kentin çöp sorununa çözüm olacak

 

Dulkadir, Mersin’de ciddi anlamda çöp sorunu yaşandığını, dolayısıyla projenin ilerleyen süreçte kent ekonomisinin yanı sıra bu sorunun çözümü için de seçenek oluşturacağını söyledi.

Kentte katı atıkların kompost gübreye dönüştürecek ortamların bulunmadığını belirten Dulkadir, "başlattığımız proje belediyeler tarafından ciddi anlamda desteklenir ve bir yapılanmaya gidilirse kent için önemli sorun olan çöplerin yarattığı sıkıntı da büyük oranda çözülür" dedi.

Projenin temmuz ayına kadar süreciğini vurgulayan Dulkadir, haftada yaklaşık 20 ton civarında gübre üretileceğini kaydetti. (aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com