Ormanlar keçilerden kurtarılacak

Keçiler, orman ağaçlarının genç sürgünlerini yiyerek büyümelerine engel oluyorlar...

Ormanlar keçilerden kurtarılacak

 

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormanları yok eden faktörlerden biri olan kıl keçilerini ormanlardan uzaklaştırmanın zamanının geldiğini düşündüklerini belirterek, "Bu soruna, ormanları en az bizim kadar sevdiğini bildiğimiz keçi sahipleriyle birlikte çözüm bulacağız" dedi.

 

1 ileri

Kahveci, Seyhan Oteli'nde düzenlenen "Ormanlarda Keçi Zararlarının Azaltılması" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Orman Genel Müdürlüğü'nün en önemli görevinin ormanları korumak olduğunu belirterek, ormanları her türlü tehdit ve tehlikeden korumak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti. Orman yangınlarını en büyük tehdit olarak gördüklerinin altını çizen Kahveci, Akdeniz ülkelerinde her yıl 500 bin hektar ormanın yangınlarda, dünyada ise her yıl 13 milyon hektar ormanın insan kaynaklı olarak yok olduğunu vurguladı. 

Dünyada ormanlarını çoğaltan ülkelerin de bulunduğunu kaydeden Kahveci, ülkemizin de aldığı tedbirlerle orman varlığını artıran ülkelerden biri olma noktasına geldiğine dikkat çekerek, "Uluslararası camia da bunu kabul ediyor. Türk ormancılığı, ormanları ıslah etmede, korumada ve yeni ormanların tesis edilmesinde önemli bir konuma geldi. Akdeniz ülkeleri arasında en iyi konumdayız. Sadece kendi ülkemizde değil, başka ülkelere de yardım eder hale geldik" dedi.

Ormanları yok eden en büyük faktörün insan olduğunu vurgulayan Kahveci, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca başlatılan ağaçlandırma seferberliğine değinerek, şunları kaydetti:
"Bu seferberlik ülke sathında devam ediyor. 'Ormanlarımıza zarar veren tehditler nelerdir?' dediğimizde yangın ve bazı böceklerin yanında keçiler geliyor. Artık kıl keçilerini ormanlardan uzaklaştırmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. Adana ve Mersin bölgesinde geçimini kıl keçiciliğinden sağlayan önemli bir nüfus var. Biz hayvan düşmanlığı yapmıyoruz. Ancak ormanla keçinin bir arada yaşayamayacağını biliyoruz. Ormanları korumak ve bunu yaparken de orman köylümüzün kalkındırılması ve onlara iş bulmak için gerekli tedbirleri alıyoruz."

Keçi sahiplerinin orman düşmanı olmadığını bildiklerinin altını çizen Kahveci, "Onların da en az bizim kadar ormanı sevdiklerini biliyoruz. Bu soruna onlarla birlikte çözüm bulacağız. Eğer biz keçiyi Torosların belirli yerlerinden çektiğimiz zaman yeni nesil Torosları yeşil olarak görecek" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir Küçük de, son 30 yıldır Türkiye'nin orman alanı ve orman servetinin arttığına işaret ederek, "Orman yangınları ise üçte iki oranında azaldı. Gönül ister ki hiç yangın olmasın. Elimizden geldiğince orman yangınlarını azaltmanın ve orman alanlarını artırmanın peşindeyiz. Ağaçlandırma seferberliğinin başarılı olabilmesi için keçiyle ilgili de bir eylem planı hazırlanması gerekiyordu. Çeşitli kurumların desteğiyle 5 yıllık bir eylem planı hazırlıyoruz.

Keçinin Akdeniz ekosisteminin bir parçası olduğunu unutmadık. Amacımız keçiyi yok etmek değil, zararlarını en aza indirmek. Hazırladığımız bu taslak planın başarılı olacağından eminiz. Bu sorun sadece bizim bakanlığımızın değil, herkesin ortak sorunu" ifadelerini kullandı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gören ise, orman, doğa ve çevre bilincinin tüm insanlık aleminde parladığını, bu konuda herkeste bir bilinç oluştuğunu ifade ederek, orman varlığının sürdürülmesi konusunda evrensel düşünüp, yerelde uygulamaya geçilmesi gerektiğini kaydetti. Gören, köylerde kıl keçisi besleyen artık 3-5 ailenin kaldığını, bunları da ikna edeceklerini söyledi. Açılış konuşmalarının ardından, 2 gün sürecek panelin ilk oturumuna geçildi. Panele, yörük derneklerinin temsilcileri de
katıldı.

 

(İha)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com