Daha çok akasya ve servi fidanlarını kuruttular...

Su alabilmek için fidanların kökünden kabuklarını kesmeye başladılar

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Türkmenli Köyü'nde TEMA Vakfı'nın oluşturduğu ağaçlandırma sahası, fare istilasına uğradı.

210 hektarlık sahaya dadanan fareler, binlerce genç fidanı kemirip kuruttu. TEMA yetkilileri, saha dikime hazırlanırken yuvaları bozulan yılanların bölgeyi terk ettiğini, bu yüzden farelerin çoğaldığını söyledi.
 
TEMA Vakfı, 'Erozyon önleme amaçlı kırsal kalkınma projesi' kapsamında, Bayramiç İlçesi'ne bağlı Türkmenli Köyü'nde 210 hektarlık alanı 2004 yılından itibaren ağaçlandırmaya başladı.
 
Alana kızılçam, fıstık çamı, meşe, servi, akasya, badem ve ceviz olmak üzere 303 bin 808 fidan dikildi.
 
Fidan dikim çalışmaları 2007 yılı sonunda tamamlandı. Ancak saha farelerin istilasına uğradı, iki bölmedeki binlerce fidan kurudu. Fare tehdidinin devam ettiği belirtildi.
 
Hayallerini fareler bitirdi
 
TEMA'nın ormanındaki cevizden, fıstık çamından, bademden gelir elde etme umuduyla ormanı gözleri gibi koruyan köylüler, farelere karşı çaresiz kaldı.
 
Türkmenli Köyü İhtiyar Heyeti Üyesi Cemil Şener (67), farelerin geçen yıl ortaya çıktığını belirterek, "Fidanların bir bölümü kurudu. Fareler fidanların kök ve kabuklarını kemiriyor. Daha çok akasya ve servi fidanlarını kuruttular.
 
Ağaçlandırma sahasının büyük bölümü binlerce fare deliğiyle doldu. Biz de TEMA yetkililerine bilgi verdik. Gelip baktılar. Ancak yapacak bir şeyin olmadığını söylediler. Ağaçlandırma çalışmasının bittiğini, yılanların geri dönüp fareleri yiyeceğini düşünüyorlar. Ama fidanlar bir bir kurumaya devam ediyor" dedi.
 
Köy Muhtarı Halil Acar da farelerin ağaçlandırma sahasını istila ettiğini, ellerinden bir şey gelmediğini söyledi. Muhtar Acar, sorunun çözümü için devlet desteği beklediklerini vurguladı.
 
TEMA Vakfı Ege Bölgesi Proje Sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Mahir Keskin, ağaçlandırma için toprak hazırlığı sırasında yuvaları bozulan yılanların sahayı terk etmesi sonucu farelerin çoğaldığını söyledi.
 
Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle de farelerin susuz kaldığını belirten Keskin, "Su alabilmek için fidanların kökünden kabuklarını kesmeye başladılar. Daha çok servi fidanlarına zarar verdiler.
 
Sorun sahanın iki bölmesinde yaşandı. Ama doğanın dengesi gereği fareleri zehirlememiz söz konusu değil. Bu yaz bir mücadelemiz olacak. Fareler için toprak seviyesine su kapları yerleştireceğiz.
 
Böylece fareler ihtiyaçlarını fidanları kemirerek değil bu kaplardan su içerek giderecek. Sorun çözülmeye çalışılacak. Ayrıca dikim işlemi de bittiğinden yılanlar bölgeye yeniden gelmeye başladı. Bundan sonra fare sayısının azalmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 
Keskin, 546 bin YTL harcanan projenin genelinde yüzde 95'lik bir başarı elde edildiğini söyledi, "Yüzde 5'lik bir kayıp çok büyük değil" diyerek sözlerini tamamladı (CNN)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com