´´Küresel ısınma 1950 yılına doğru başladı``

Kanada daki bir gölün tortularının, küresel ısınmanın 1950 yılına doğru başladığını gösterdiği bildirildi.

ABD'nin Colorado eyaletindeki Boulder üniversitesinde görevli buzul bilimci Yarrow Axford, Kanada'nın kuzeyinde bulunan ve bu ülkenin en büyük gölü Baffin'den alınan tortularda yapılan tahlillerin, Kuzey Kutbuna yakın olan gölde, iklimin ısınması sonucu biyolojik ve kimyasal değişikliklerin 1950 yılına doğru başladığını gösterdiğini belirtti.

Araştırmayı kaleme alan bilim adamları, 200 bin yıldır süren doğal soğuma devrinin, insanların faaliyetleri sonucu atmosfere salıverilen sera gazları sonucu sona erdiğini, küresel ısınmanın başladığını ve gölde biyolojik ve kimyasal değişikliklerin meydana geldiğini kaydetti.

Tortularda, aralarında yosun ve sinek fosillerinin de bulunduğu değişik jeokimyasal izleri tahlil eden bilim adamları, 1950'lerden itibaren, en düşük sıcaklıklarda yaşayabilen türden iki küçük sinek neslinin gölün bulunduğu bölgede yok olduğunun altını çizdi.

Bilim adamları ayrıca, gölde 20. asırdan önce çok nadir görülen tek hücreli Diatome adlı yosunun 1950'den itibaren çoğaldığını saptadıklarını bildirdi.

Araştırmacılara göre, bu gelişmelerin, ısınma sonucu göldeki buzların erimesinden dolayı meydana geldiğini kaydettiler. Baffin gölü hakkındaki araştırma, ABD Bilimler Akademisinin (PNAS) 19 Ekim tarihli araştırmalar yıllığında yer alıyor.(aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com