Elbrus dağında 'iklim kronolojisini' belirleyecekler

Rus bilim insanları iklim değişikliğine neden olan faktörler belirlenmek için Elbrus dağının zirvesinde ilk defa sondaj çalışması yapacak.


St.Petersburg - Rus bilim adamları, Avrupa kıtasının en yüksek dağı Elbrus’un zirvesinde dünyada ilk defa sondaj yapacak.
Ria Novosti ajansının haberine göre, Moskova Devlet Üniversitesi Coğrafya Fakültesi bünyesindeki Elbrus bilimsel araştırma grubu başkanı Natalya Volodçinova rehberliğinde yapılacak sondajla, iklim değişikliğine neden olan faktörler belirlenmeye çalışılacak.
Kafkas Sıradağlarında yer alan ve yüksekliği 5642 metre olan Elbrus zirvesinden 500 metre aşağıda yapılacak sondaj çalışması için gerekli ekipmanların helikopterlerle taşındığını belirten Volodçinova, bu bölgede buzul kalınlığının 200 metreden fazla olduğunu ve çalışmanın tamamlanması için hava koşullarına bağlı olarak en az iki hafta gerektiğini kaydetti.
Volodçinova, dünyada ilk defa 5150 metre yükseklikte yapılacak sondajda çalışacak işçilerin iklime alışmaları için uzun süre burada kaldıklarını vurguladı.
Elbrus’ta yapacakları sondajla elde edecekleri buzul çekirdek numunesinden buzulun yaşını tespit edeceklerini kaydeden Rus bilim adamları, buz katmanlarından alınan örneklerle de gezegenin bu yıllar arasındaki "iklim kronolojisini" belirleyeceklerini ve insan faktörünün iklim değişikliğine olan etkisini saptamaya çalışacaklarını ifade ettiler.
Oluştukları döneme ait atmosfer bilgilerini taşıyan buz tabakalarına yapılan sondaj çalışmaları Antarktika ve Grönland adasında da yürütülüyor, ancak dünyada ilk defa sondaj çalışması yüksek dağ zirvesinde yapılıyor.(aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com