Ay a ilk adım 40.yılında

Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım...


Ay`a gitmek üzere 16 Temmuz 1969`da Kennedy Uzay Üssü`nden bir Satürn V roketiyle yola çıkan Apollo 11 uzay aracı, 20 Temmuz 1969`da Neil Armstrong, Edwin Eugene `Buzz` Aldrin Jr. ve Michael Collins`i Ay`a ulaştırdı.

Armstrong ve Aldrin, Eagle uzay aracı ile inerek Ay yüzeyi üzerinde yürüyen ilk insanlar olurken, Collins, Ay etrafındaki yörüngesinde dolanan komuta modülü Columbia`da bekledi.

20 Temmuz 1969`da Ay`a ayak basan ilk insan Neil Armstrong, ``Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım`` sözüyle tarihe geçti.

İnsanlığın bu büyük zaferinden sonra insanlı Ay yolculuğu projeleri bir süre daha devam etti ve 14 Aralık 1972 tarihinde astronot Gene Cernan`ın ``Geri döneceğiz`` diyerek Ay`ı terk etmesiyle son buldu. Bu gelişmenin ardından insansız projelerle Ay`ın incelenmesine devam edildi.

Ay`a çıkışın üzerinden kırk yılın geçtiği son dönemde tekrar Ay`a dönüş planları yapılmaya başlandı. Avrupa, Çin ve Japonya da Ay`a ilk araçlarını yollayarak, gelecekteki uzay çalışmalarında kendilerinin de yer alabileceklerini gösterdi.

Uzay merakı bitmeyen insanoğlu, Güneş Sistemi`ndeki gezegenleri insansız uzay araçlarıyla incelemeyi ve Dünya benzeri gezegenleri arama yarışını sürdürüyor.

İnsanoğlu, uzayla ilgili gelecekte Mars`a insanlı uçuşu hedefliyor.

 Aldrin on the Moon

AY`A YOLCULUK SANAL ORTAMDA


Ay`a yolculuğun kutlama etkinlikleri, Apollo 11 uzay aracının yola çıktığı 16 Temmuz ile dönüş tarihi olan 24 Temmuz arasında yapılıyor.

Ay`a yolculuğun 40. yıl dönümü nedeniyle özellikle ABD`de müzeler, uzay merkezleri ve özel kurumlar tarafından kutlamalar ve etkinlikler düzenleniyor.

Dün gece Kennedy Uzay Merkezi`nde Apollo astronotlarının katıldığı bir etkinlik düzenlendi.

Ay`a çıkış haftası boyunca Houston`da bulunan Johnson Uzay Merkezi, Seattle`daki Uçuş Tarihi Müzesi, Smithsonian Ulusal Havacılık ve Uzay Merkezi de çeşitli etkinlikler, sergiler ve kutlamalar düzenleniyor.

Öte yandan,( wechoosethemoon.org ) adresinden yayın yapan internet sitesi, Apollo 11`in Ay yolculuğunu sanal ortamda yaşatıyor. Sitede Ay yolculuğu tüm ayrıntılarıyla anlatılırken, izleyenlere gerçek görüntüler, fotoğraflar ve animasyonlarla sanal bir Ay yolculuğu yapma fırsatı sunuluyor.(aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com