Türkiye’de en fazla orman Antalya’da,en az Iğdır’da

Ülke ormanlarında sarıçam, karaçam, sedir, kızılçam, göknar, ladin, fıstıkçamı, ardıç, porsuk, servi, meşe, kayın, gürgen, kızılağaç, akçaağaç, dişbudak, kestane, çınar, huş, ıhlamur, sığla ve kavak ağacı cinsinin bulunduğu belirterek, Anadolu da en fazla meşe cinsi ağaç bulunuduğu ifade edildi.

”Yeryüzünün akciğerleri” olarak bilinen ormanların Türkiye’de en fazla Antalya’da, en az Iğdır’da bulunduğu bildirildi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Silvikültür Şube Müdürü Recai Şenel, yaptığı açıklamada, insanlar ve diğer canlılar için yaşamsal değere sahip ormanların öneminin her geçen gün daha da arttığını belirtti.

Kıtalar arasında köprü niteliğinde olan Türkiye’nin bitki ve ağaç türleri açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Şenel, Anadolu’nun 21 milyon hektarının ormanlarla kaplı olduğunu vurguladı.

1963-1972 yılları arasında yapılan envanter çalışmalarına göre, Türkiye’nin yüzde 26.1 alanı olan 20 milyon 196 bin 296 hektar alanın orman olduğuna dikkati çeken Şenel, ”2004 yılı envanterine göre ise orman alanımız 21 milyon 188 bin 747 hektara çıktığı belirlendi. Bu da ülke genel alanın yüzde 27.6’sına denk geliyor. Orman varlığımız son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda artmaya devam ediyor” dedi.

Ülke ormanlarında sarıçam, karaçam, sedir, kızılçam, göknar, ladin, fıstıkçamı, ardıç, porsuk, servi, meşe, kayın, gürgen, kızılağaç, akçaağaç, dişbudak, kestane, çınar, huş, ıhlamur, sığla ve kavaktan ağacı cinsi bulunduğunu belirterek, ”Anadolu’da en fazla meşe cinsi ağaç bulunuyor” diye konuştu.

Türkiye’nin hemen her yerinde bulunan meşenin 19 adet türü bulunduğunu, Türkiye ormanlarının yaklaşık yüzde 30′unu oluşturan bu ağaçları yüzde 27 ile kızılçamların takip ettiğini anlatan Şenel, bu ağaçların en fazla Akdeniz ve Ege bölgeleri, kısmen de Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz’de yetiştiğini ifade etti.

Şenel, ülke ormanlarının yüzde 21′ini oluşturan karaçamların en fazla İç Anadolu, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde, ormanların yüzde 8.8′ini oluştan kayın ağacının yoğun olarak Karadeniz ve Marmara bölgelerinde bulunduğuna işaret ederek, ormanların yüzde 6.2’sinin sarıçam, yüzde 3.1′inin göknar, yüzde 2.2’sinin ardıç, yüzde 2’sinin sedir, yüzde 1.5′inin ladin, yüzde 0.5′inin kestane, yüzde 0.5′inin ise kızılağaçlardan oluştuğunu bildirdi.

Bu ağaç türlerinin yanı sıra fıstıkçamı, halep çamı, dışbudak, ıhlamur, kavak, okaliptüs, çınar, sığla, huş, akçaağaç, gürgen,servi, porsuk gibi ağaçların da varlıklarını sürdürdüklerine değinen Şenel, Türkiye’nin ağaç varlığı açısından şanslı bir ülke olduğuna dikkati çekti.

Şenel, orman varlığında yüz ölçümüne göre en iyi konumdaki ilin yüzde 54′ü ormanlarla kaplı Antalya olduğunu dile getirerek, bu kentte 1 milyon 115 bin hektar orman alanı bulunduğunu bildirdi.

Türkiye’nin orman fakiri ilinin Iğdır olduğunu anlatan Şenel, toplam 161 hektar ormanlık alan bulunan bu ili Şanlıurfa’nın izlediğini söyledi.

Şenel, en fazla ağaç türünün yaşadığı şehirlerin ise Artvin, Bursa ve Zonguldak olduğunu kaydetti. (aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com