iklim değişimi bir koyun cinsinin küçülmesine yol açtı

İskoçya da yapılan bir araştırmaya göre iklim değişimi, yabanıl bir koyun cinsinin küçülmesine yol açıyor.


Bilim adamlarına göre artık havalar daha sıcak olduğu için daha minyon yapılı koyunlar hayatta kalabiliyor; bu da cinsin genelinde küçülmeye yol açıyor.

Science dergisinde yer alan makalede, bu durumun evrim ile çevre arasındaki alışverişi gösterdiği belirtiliyor.

Klasik evrim teorisi, yalnızca daha güçlü ve büyük hayvanların hayatta kalmasını öngörüyor.

Bilim adamları St Kilda takım adalarındaki Hirta adasında yaşayan Soay koyunlarını 1985'ten beri inceliyor.

Aradan geçen 24 yılda koyunların %5 küçüldüğü, bacaklarının kısalıp, kilolarının azaldığı saptanmış.

Soay cinsi yabanıl koyunların küçüldüğü ilk kez 2007 yılında bildirilmiş, ancak bu ilginç olayın sebebi açıklanamamıştı.

Araştırma ekibinin başkanı olan Londra'daki Imperial College'den Profesör Tim Coulson, koyun ve bitkilerden başka birşey bulunmayan adanın kendileri için "adeta doğal bir laboratuar" olduğunu söyledi.

Son 20 yılda toplanan son derece geniş bir veri tabanı üzerinde çalıştıklarını belirten Profesör Coulson çevresel koşulların, evrimden gelen büyüme eğiliminin önüne geçtiğini belirtti.

Coulson'a göre geçmişte Hirta adasının soğuk kışlarına yalnızca büyük ve sağlıklı olan koyunlar dayanabiliyordu.

Ancak iklim değişimi yüzünden adada daha fazla ay ot bulunmaya başlayınca, daha yavaş büyüyen koyunlar da kışlara dayanabilir hale geldi.

Coulson ayrıca yetişkin koyun nüfusunda sayıları giderek artan küçük koyunların, kendilerine benzer küçük kuzular doğurduğunu söylüyor.

Gelecekte bu eğilimin devam etmesini beklediklerini belirten Coulson "Ama 100 yıl sonra 'cep koyunu' büyüklüğündeki sürülere minik süs köpeklerinin bekçilik ettiği günleri de görür müyüz, bilemem" diye konuştu.(bbc)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com