500 yılda 800 bitki ve hayvan türü yok oldu

Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinin hazırladığı rapora göre geçen 500 yıl içerisinde 800 den fazla hayvan ve bitki türünün nesli tükendi.


Raporda, 16.928 türün tükenme tehlikesi altında bulunduğu kaydedildi. Bunlar arasında hem karada hem de suda yaşayabilen (amfibi) türlerin üçte biri, kuş türlerinin sekizde biri ve memelilerin yaklaşık dörtte biri bulunuyor.

Rapora göre 1500 yılından itibaren 869 türün nesli tükendi. 290 türün ise tükenmek üzere olduğu veya muhtemelen tükendiği belirlendi. 2004'te nesli tükenen türlerin sayısı 784 idi.

Raporu hazırlayan Jean-Christophe Vie Reuters'a yaptığı açıklamada, ekonomik etkinliklerin yol açtığı zarara ve "Mali çevre" ile "doğal çevre" arasındaki bağlantıya dikkati çekti. Vie, "doğa ve ekonomi arasında bir seçim yapılmak zorunda kalınacaksa, doğanın da, ekonomi ile aynı düzeye getirilmesi, aynı şansa sahip olması gerektiğini, bunun için çaba gösterdiklerini belirtti. Vie, "İstihdam elbette ki önemli ama doğaya zarar veren istihdama da hayır" dedi.

Durumun, "ekonomik krizden veya bankacılık krizinden daha vahim olduğunu" belirten Vie, "bir sanayi dalını kaybedebilirsiniz ve yerine yenisini kurabilirsiniz. Ancak doğada kaybettiğinizde, yerine yenisini koyamazsınız" diye konuştu.
( iucn.org - aa )

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com