Temiz su kaynakları azalıyor...

Suyun Geleceği ve HES ler konulu panelde ;suyun kıtlaşmadığı,sadece kirlenmemiş kaynakların giderek azalıdığı vurgulandı.


Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, ’’Su, dillerine doladıkları gibi kıtlaşmıyor. Sadece kirlenmemiş kaynaklar giderek azalıyor’’ dedi.

Üstün, Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’’Suyun Geleceği ve HES’ler’’ konulu panelde yaptığı konuşmada, temiz suya erişilme sıkıntısı olduğunu ifade eden Üstün, şunları söyledi:’’Su, dillerine doladıkları gibi kıtlaşmıyor. Sadece kirlenmemiş kaynaklar giderek azalıyor. Madem temiz suya erişilme sıkıntısı var, müdahale de başladı. ’Dereler boşa akmasın, denize dökülmesin, tutalım’ dendi. ’Enerji gereksinimimiz var’ dendi ve eko sistemi hiç sayarak barajlar, hidroelektrik santralleri yapmaya başladık. Artık suyu güç olarak şirketlere devretme aşamasındayız. Barajları yaparak göçleri, sosyal travmayı, kültürel, tarihi mirasları önemsemedik. Biz bugünü kurtarmak istiyoruz.’’

Suyun satılabilir meta haline getirildiğini savunan Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:’’Suyu meta haline getirdiğiniz zaman daha hızlı kıtlanacak. Çünkü satabileceğiniz hızla satacaksınız. Dolayısıyla bunu alıp saklamak, depolomak, bu kıtlığı hızlandıracak. Su, eğer biz müdahale etmezsek eko sistem içinde iyileşir ve zenginleşir. Bir yerden kuyu açıp da yer altı kaynağından alıp bir yerde depolarsanız, akarsu önüne bentler koyarsanız bütün süreçlere müdahale ederseniz yer altı katmanlarının kendi kendini yapılandırmasını bozarsanız. Yaşam eko sistemin devamlılığına bağlı. Bir şeye müdahale ederseniz bozulur.’’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz de bütün tarihi ve kültürel mirasın, doğal mirasın yok oluşu nedeniyle HES’lere karşı olduğunu ifade etti. (aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com