Türkiye ye iklim değişikliği uyarısı

Dünya Bankasınca hazırlanan bir rapora göre, iklim değişikliğinin Türkiyenin de dahil olduğu bölgedeki sonuçları beklenenden daha kötü olacak.

Rapora göre, eski Doğu Bloku ülkeleri ve Türkiye'deki küresel ısınma daha hızlı

Dünya Bankası, Almanya'nın Bonn kentinde 180'in üzerinde ülkenin katılımıyla, 1-12 Haziran tarihleri arasında düzenlenen, iklim değişimine ilişkin uluslararası bir antlaşmanın imzalanmasına yönelik çalışmaların yapıldığı toplantılara bir rapor sundu.

5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde hazırlanan rapora göre, özellikle eski Doğu Bloku ülkelerinde geçmiş dönemde ve eski Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana geçen yıllarda çevre politikalarına önem verilmemesi nedeniyle, iklim değişiminin etkileri bölge ülkeleri açısından ağır olacak.

''Avrupa ve Orta Asya'da İklim Değişimine Uyum'' başlıklı raporun yazarı, belgeye ilişkin yaptığı basın açıklamasında, iklim değişiminin bu bölgeler için, daha önce tahmin edilenden daha kötü sonuçlarının olacağını söyledi.

Rapora göre iklim değişiminin sonuçlarından olan deniz düzeyi yükselmesi, bölgenin dört ana havzası ile Rusya'nın Kuzey Buz Denizi kıyılarını etkileyecek.

Rapora göre Türkiye'nin de içinde bulunduğu Adriyatik'in doğu kısmı ve Türkiye'nin Akdeniz Kıyıları havzası da olumsuz etkilenecek bölgelerden biri.

Türkiye'nin Akdeniz kıyılarının kimi bölümleriyle, Hırvatistan ve Arnavutluk'un Adriyatik kıyılarının kimi bölümleri ''fırtına taşkınlarından, tuzlu deniz sularının yer altı sularına sızmasından'' etkilenecek.

Raporda, deniz düzeyindeki yükselmenin Karadeniz'de Rusya, Ukrayna ve Gürcistan kıyılarını şimdiden etkilemeye başladığına dikkat çekildi.

Kapalı bir su havzası olan Hazar Denizi'nin düzeyi de, buharlaşma nedeniyle, 21. yüzyıl sonunda bugünkü düzeyinin 6 metre altında olacak.

Bu durum, denizdeki özgün balık stoklarını ve kıyı altyapısını olumsuz etkileyecek.

Rapora göre eski Doğu Bloku ülkeleri ve Türkiye'deki ısınma da diğer bölgelere göre daha hızlı.(BBCTurkish)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com