Ormanlara 24 saat gözaltı

Çevre ve Orman Bakanlığı,orman ekiplariyle yangına hassas bölgelerde 24 saat görev yapacak şekilde hazırlıklarını tamamladı.

 

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, şu anda orman ekiplerinin yangına hassas bölgelerde 24 saat görev yapacak şekilde hazır beklediklerini belirtti.

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Hem kameralar hem de yangın gözetleme kuleleri aracılığıyla ormanlar sürekli gözetleniyor. Ormanlarda çıkacak her dumanı, 15-20 saniyede Ankara'ya haber verecek kameralı takip sistemiz var. Hedefimiz çıkan her yangına 15-20 dakika içerisinde müdahale edebilmek" dedi.

Kahveci, geçmişte orman yangınlarına ilişkin hazırlıkların Haziran ayı itibariyle tamamlandığını anımsattı.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye'de de görülmeye başlandığına dikkati çeken Kahveci, bu nedenle son 5 yıldır yangınla mücadele hazırlıklarının 1 Mayıs itibariyle tamamlandığını anlattı.

Akdeniz çanağında yer alan Türkiye'nin bazı yerlerinin, yangına hassas alanlar olduğunu belirten Kahveci, şöyle devam etti:

''Bu hassas bölgelerde şu anda 8 helikopter, 2 amfibi uçak görev başı yaptı. 1 Hazirandan itibaren de bizim 16 helikopterimiz ve 4 amfibi uçağımız ile Türk Hava Kurumuna ait 15 uçaklı bir ekip, yani 45 hava aracıyla birlikte bu yıl yaz aylarında yangınla mücadele edeceğiz. Bunlar kendilerine verdiğimiz takvim çerçevesinde görev yerlerine gidecekler. Bu ekiplerin bir kısmı, 1 Mayısta görevlerine başlarken, bir kısmı 15 Haziranda kalan kısmı da 1 Temmuzda görev yerlerine dağılacaklar. Yangınla mücadele konusunda ayrıca 11 bin işçimizi eğittik. 3 bin 500 teknik eleman ve 5 bin memur olmak üzere hassas bölgelerdeki elemanları hem eğittik hem de yeni donanımlarla görev yerlerine gönderdik.

Şu anda ekiplerimiz yangına hassas bölgelerde 24 saat görev yapacak şekilde hazır bekliyorlar. Hem kameralar hem de yangın gözetleme kuleleri aracılığıyla ormanlar sürekli gözetleniyor. Ormanlarda çıkacak her dumanı 15-20 saniyede Ankara'ya haber verecek kameralı takip sistemiz var. Hedefimiz çıkan her yangına 15-20 dakika içerisinde müdahale edebilmek.''

Orman yangınlarıyla mücadele için genel müdürlüğün araç parkının da güçlendirildiğini anlatan Kahveci, yangına ilk müdahalede kullanılacak 150 araç için ihale yapıldığını ve araçları teslim almaya başladıklarını ifade etti.

Bu araçların normal arazözlerden hızlı hareket ettiklerini belirten Kahveci, bunlara ek olarak bin 100 adet arazözün de araç parkına katıldığını anlattı.

Askeri birliklerde yangınla mücadele eğitimi

Kahveci, orman yangınıyla mücadelede tüm kurumların yardımına ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bu çerçevede, askeri birliklerde yangınla mücadele eğitimi verilmesi konusunda Genelkurmay Başkanlığı ile görüştüklerini anlatan Kahveci, şunları kaydetti:

''Genelkurmay Başkanlığı'nda orman yangınlarıyla ilgili brifing verdik. Şu anda bizim ihtiyaç duyabileceğimiz bölgelerde bulunan birliklere de Genelkurmay Başkanlığı tarafından gerekli talimat verildi. Eğitim ekiplerimiz, bu birliklerle temas halinde. Orman yangınlarına müdahale etme konusunda, birliklerde eğitim çalışmalarımız başladı. Bu birlikleri malzeme yönünden de takviye ediyoruz. Hassas bir yerde yangın çıkarsa askeri yardıma ihtiyaç duyulursa, normal asker değil de eğitim almış asker yardıma gelecek. O konuda da Genelkurmay Başkanlığı ile gerekli diyaloğu kurduk, çalışmalar devam ediyor.''

Kahveci ayrıca, valiliklerde orman yangınlarıyla ilgili kriz masaları oluşturulduğunu belirterek, orman yangını sırasında kriz masalarıyla irtibatlanarak kentteki kurum ve kuruluşların imkanlarından nasıl yararlanılabileceği konularında fikir alışverişinde bulunulacağını söyledi. (aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com