Kayın ağacı doğal gençleştirme çalışmaları

Kayın alanlarının tamamındaki çimlenmelerin çok iyi olduğu ve ilkbahar çimlenmeleri ile elde edilen fidanların sahalara homojen olarak yayıldığı bildirildi.

 

Bursa’da Kayın Doğal gençleştirme Alanlarında Topraktan Gençlik Fışkırıyor

 

Bursa’da 2008 yılı kayında bol tohum yılı olarak tespit edilmiş ve bu nedenle kayın doğal gençleştirme çalışmalarına ağırlık verilerek 793 hektar alan gençleştirmeye alınmıştı. Kayın doğal gençleştirme alanlarında ilkbahar çimlenmelerinde topraktan adeta “Gençlik” fışkırıyor.

 

Geçen yıl Bursa Bölge Müdürlüğü mıntıkasındaki kayın ormanlarında yapılan tohum sayımları sonucu bu ağaç türünde 2008 yılının “bol tohum yılı” olduğu tespit edildi. Ağırlıklı olarak Mustafakemalpaşa 410 hektar, İnegöl 254 hektar olmak üzere Bursa 35 hektar ve Bilecik 20 hektar alanda doğal gençleştirme çalışmaları yapıldı.

 

Bölge Müdürü Ali Girgin, 793 hektar ile Bölge Müdürlüğü tarihinin bir dönemde gerçekleştirdiği en geniş kayın doğal gençleştirmesinin 2008 yılında yapıldığını söyledi. İşletmelerimizce kayın doğal gençleştirme alanlarında geçen yıl çok yoğun bir çalışma yapıldı. İlkbahar çimlenmeleri ile bu çalışmaların semeresini almış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz, dedi.

 

Silvikültür Şube Müdürü Recai Şenel’den alınan bilgiye göre, kayın doğal gençleştirme çalışmalarında, öncelikle bu alanlarda tohumlama kesimi damgası yapılarak ormanın kapalılığının %70 – 80’e düşürüldüğünü belirtti. Üretim işlemlerinin bitiminden itibaren diri ve ölü örtü temizliğinin yapıldığını söyledi. Arazi eğiminin uygun olduğu alanlarda traktörlerin kazayağı ile mineral toprağın ortaya çıkacak şekilde toprak işlemesi yapıldığı, meyilli alanlarda ise toprak işlemesinin işçi ile gerçekleştirildiğini belirtti. 

 

 

Bu alanlarda ilk çimlenmeler geçtiğimiz günlerde gözlendi. Silvikültür Şube Müdürü Recai Şenel ve Şube mühendislerinin yaptığı gözlemlerde 2008’de Bursa Bölgesinde doğal gençleştirmeye alınan Kayın alanlarının tamamındaki çimlenmelerin çok iyi olduğu ve ilkbahar çimlenmeleri ile elde edilen fidanların sahalara homojen olarak yayıldığını bildirdiler. (ogm)

 

 

                                                                                                         

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com