Endemik orkideler salepçilerin kurbanı

Özellikle Milas a bağlı Kırcağız köyünde yoğun olarak görülen endemik yaban orkideleri, göz göre göre salepçilerin kurbanı oluyor

Yerel halkın bilinçsizce, acımasızca eşsiz çiçeği toplayıp salep alıcılarına satması dünyada koruma altına alınan bu bitkiyi yok ediyor.

Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde ender yetişen yaban orkidelerinin, yörede yaşayanlar tarafından geçim kaynağı olarak seçilmesi bu bitkinin yok olmasını hızlandırıyor. Dondurma ve salep yapımında kullanılan bitkinin yumruları kilosu 8 TL'den alıcı buluyor. Aile ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla yaşlı genç demeden dağlara orkide avına çıkanlar, bu eşsiz çiçeğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun farkında değil.

Orkide toplayıcıları, yaptıklarının katliam olduğu hatırlatılınca "Biz bitkinin yumrularından sadece büyük olanlarını alıyoruz. Diğer kalanlarını ise toprağa geri gömüyoruz" diyerek yaptıklarının yanlış olmadığını savundu. Ancak dağ yamaçlarının yumrusu alındıktan sonra toprakla buluşturulmayan yüzlerce orkideyle kaplı olduğu görülüyor.

Türkiye hariç birçok ülkenin bu eşsiz bitkilerin değerinin farkına vardığı belirtiliyor. Bu ülkelerde orkide yumrusu satmak ve toplamak yasak.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com