230 bin İstanbulluya çiçek gibi iş

İstanbulun civar köylerini kapsayan proje hem yüksek gelir hem de orman alanlarının korunmasını hedefliyor.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ağaç AŞ işsizlik rakamlarının korkutucu boyutlara ulaştığı bu günlerde 230 bin İstanbulluyu şehrin peyzaj çalışmalarında istihdam etmek için kolları sıvadı. İstanbul’un civar köylerini kapsayan proje hem yüksek gelir hem de orman alanlarının korunmasını hedefliyor.

Son açıklanan işsizlik rakamları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de endişe verici bir düzeye gelirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygulamaya koyduğu bir sosyal sorumluluk projesiyle 230 bin İstanbulluyu, şehrin peyzaj çalışmalarında istihdam etmeyi hedefliyor. 2004 yılından bu yana Türkiye’de lale üretimini yerli üreticilerle rekor bir sayıya ulaştıran Büyükşehir bünyesinde çalışan Ağaç AŞ’nin Genel Müdürü Eyyüp Karahan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yaklaşık 230 bin kişinin bu çalışmalarda istihdamı için talimat verdiğini söyledi.

Mart ayıyla birlikte İstanbul’un park, bahçe, kaldırım ve korularına ekilen 13 milyon lalenin üretimiyle ilgili bilgi veren Karahan, geçmişte yalnızca ithal edilen lale soğanının artık neredeyse bütünüyle yerli üretimden elde edildiğini belirterek, bu alanda gösterdikleri başarının İstanbul’un ihtiyacı olan tüm çiçek türlerinde gösterileceğini söyledi.

Tüm üretimi köylüler yapıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş Genel Müdürü Eyüp Karahan, Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl 13 milyon lale diktiklerini belirterek, “İstanbul’un dış ilçeleriyle beraber bu rakam 16 milyona kadar çıkıyor” dedi. İstanbul’da Seymenler ve Büyükkılıç köylerinde 23 aile tarafından toplam 3,5 milyon adet lale soğanı dikiminin yapıldığını anlatan Karahan, üreticilerin bundan ciddi ölçüde gelir elde ettiklerini kaydetti. Hedeflerinin, İstanbul’un güzelliğini bu köylerde yetişen lalelerle sağlamak olduğunu ifade eden Karahan, ‘Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl 13 milyon lale soğanı dikimi yaptık. Bu, ilçe belediyelerin dikimiyle 16 milyon adedi buldu’ dedi.

Dikilen lalelerin 10 milyonunun Konya Çumra ve İstanbul’daki üreticilerden sağlandığını anlatan Karahan, 3 milyon adet lisanslı bazı özel tür lalenin yurt dışında üretildiğini belirterek lale üretimiyle ilgili şunları söyledi: “Bu projeye başlarken hedef İstanbul’un ihtiyacı olan 16 milyon lalenin tümünün kendi köylülerimiz tarafından üretilmesiydi. 2010 yılına kadar bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. 300 bin laleyle başladık sonra bu rakamı 3,5 milyon laleye çıkardık. İstanbul lale bahçeleri var korular var. Bunların dışında satışını yaptığımız lale türleri de var. Çumra’da ürettiğimiz lale soğanlarını 6-8 kalibreye kadar büyüttükten sonra İstanbul’da Silivri, Çatalca, Şile gibi yerlerde köylülerimize veriyoruz. Köylüler 12 kalibreye yani dikilebilir bir boyuta ulaştığında köylüden alıyoruz. Her soğan için 6,5 kuruş ödüyoruz köylü de bunun karışlığında uygun mevsimde ekimini yapıyor ve uygun boyuta ulaşınca bize veriyor.”

Alım garantili sözleşme
İstanbul’un milyonları bulan lale ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda üretim yapan köylülerin ciddi bir gelir sağladığını belirten Karahan, 1 dönümlük bir arazide 40 bin lale yetiştirildiğini belirterek, özellikle orman köylüleri için çok karlı bir alan olduğunu söyledi. Lale soğanı yetiştiren köylüler de hiçbir üretimin kendilerine bu kadar çok para kazandırmadığını vurguladılar. Silivri’de lale soğanı üreticiliği yapan Necmettin Eren “Geçen yılki üründen çok güzel para kazandık. Bu yıl daha da arttı. Biz çiftçilik yapmaktayız. Bir dönümde yapılan lale soğanı yetiştirilmesinden 2 bin 600 TL kazanıyoruz. Buğday ve ayçiçeğinde böyle güzel para yok. Lale soğanı ekimi için civar köylerden de talep çok büyük. Üretici sayısının kısa sürede artacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Hem istihdam hem çevre koruma
Ağaç AŞ’nin 12 ay boyunca İstanbul’u çeşitli renklerde bitkilerle süslediğini anlatan Genel Müdür Karahan, İstanbul’da giderek artan bitki ve ağaç üretiminin yerel üreticilerden temin edilmesine dikkat ettiklerini belirterek, lalelerle birlikte diğer çiçek türlerindeki ihtiyacın yaklaşık 20 milyon olduğunu söyledi. Birçok türde çiçeğin Silivri, Çatalca, Şile’de orman köylüleri tarafından üretildiğini belirten Karahan şunları söyledi: “Alım garantili sözleşmeler yaparak köylülere her türde çiçek ekimi yaptırıyoruz. Başkanımız Kadir Topbaş bu yolla 230 bin köylüye istihdam sağlanması için talimat verdi. Köylüler çiçek üretimiyle hem iyi bir gelir sağlarken, orman alanlarının bu üretime ayrılması buralardaki villalaşmayı da engelliyor. Araziler korunmuş oluyor.”

Ağaç AŞ bünyesinde açılan bahçıvan kurslarına da ilginin yoğun olduğunu belirten Karahan bu kurslarda yetişen bahçıvanların kolaylıkla iş bulduğunu, peyzaj sektörünün üretimden bakıma kadar pek çok alanda istihdam sağladığını söyledi.


 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com