'Süper Sürdürülebilir Kent' Gothenburg

Yüksek yoğunluklu ve bağlantılı kentsel mekan olarak tasarlanan master plan, yeşil çatı bahçelerinden su ve enerji tasarrufu sağlayan yollar, yüksek güneş panelleri ve rüzgar türbinlerine kadar her şeyi içeriyor.

Sürdürülebilir “Ekotopya”

Kjellgren Kaminsky Architects, yapılı çevrenin yeşillenmesine duyulan acil ihtiyaca vurgu yaparak İsveç’in Gothenburg kentini “Süper Sürdürülebilir Kent” olarak yeniden tasarladı.

ekotopya1

ekotopya2

Yüksek yoğunluklu ve bağlantılı kentsel mekan olarak tasarlanan master plan, yeşil çatı bahçelerinden su ve enerji tasarrufu sağlayan yollar, yüksek güneş panelleri ve rüzgar türbinlerine kadar her şeyi içeriyor. Bu içerik, kentin mimari mirasına saygılı davranırken yoğunluk, enerji ve yiyecek üretimine de imkan sağlıyor.Daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru atacağımız en akıllıca adımlardan biri, daha yoğun ve daha etkin tasarlanmış kentler inşa etmektir. Bu şekilde bina yapımında gerekli malzemeyi azaltır, yaşayanların kat edecekleri mesafeleri kısaltır ve dünyanın artan nüfusu için yer açabiliriz.

ekotopya3

Gothenburg, her yıl ortalama 8000 kişi artan nüfusu için 2020’de enine bir genişleme ile yanıt verebilecek. “Süper Sürdürülebilir Kent” projesi bu kapsamda, yoğun ve nehrin iki yanını birleştirecek bir kent merkezi yaratarak 2020’ye kadar artan nüfusun 3’te 1’ini barındırmayı öngörüyor. Gothenburg’un mimari mirasından ilham alan planda geleneksel sarı tuğla, granit kaldırımlar ve çok sayıda Pazar ve kanal kullanılıyor.

ekotopya4

ekotopya5

Plan, birçok işlevle kullanılabilen çatılarla örtülmüş enerji etkin binalar öneriyor. Güneye bakan teraslar, hem eğlence, hem panellerle güneş enerjisi kullanma imkanı hem de yiyecek üretimine uygun çatılar şeklinde tasarlanmış. Bu çatıların bir diğer özelliği ise binaların ısınma ve soğuma ihtiyaçlarını azaltıyor olmaları… Çatıların birçoğunda aynı zamanda, enerji ihtiyacını da azaltan küçük rüzgar türbinleri yer alıyor.

ekotopya6

ekotopya7

Enerji etkin mimarlığın yanı sıra Kjellgren Kaminsky Architects’in yeşil Gothenburg’u ulaşımda da sürdürülebilir seçenekler sunacak. “Personal rapid transit system” adı verilen sistem, karbon emisyonsuz ulaşım sağlarken, üstü örtülü bisiklet yolları da bisiklet kullanımını teşvik edecek. Bu transit yollar ayrıca yağmur suyu ve güneş enerjisini de toplayabilecek.

Kaynak: Inhabitat
Çeviri: Mimdap

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com