ACER (ACERACEAE) Akçaağaç

ACER (ACERACEAE)
Akçaağaç

Yaprağını döken bu bitki, renkli bir sonbahar yapraklanmasına sahiptir.

ACER SACCHARINUM ‘LACINIATUM WIERI’


   10-15 m yüksekliğindeki bu ağaç, yarı-ağlayan formu, sarkık ikincil sürgünleri, arka yüzleri gümüşi renkli ve derince dilimli yapraklarıyla son derece zariftir. Diğerlerinden daha büyük olduğundan derin ve serin toprakları tercih eder. Gelişimi için yeterince alan bırakılarak tek başına dikilir.


ACER GINNALA


   8-10 m yüksekliğinde, çalımsı duruşlu tutamlar oluşturan bir ağaçtır. Yaprakları, sonbaharda aldığı kırmızı renkle belirginleşir.

 

ACER NEGUNDO


   6-8 m yüksekliğindeki bu ağaç, gür ve hızlı gelişime sahiptir. Yeşil renkli gevrek sürgünleri, 5-7 yaprakçıktan oluşan birleşik yaprakları taşır. Alacalı ve gür (4-5 m) çeşitleri daha geniş bir kullanım alanı bulur.


ALACALI ACER NEGUNDO’LAR


ACER NEGUNDO ‘AUREOMARGINATUM’
   Yaprakları sarı alacalıdır.


 

ACER NEGUNDO ‘FLAMINGO’
   Genç sürgünlerde yapraklar pembe ve krem alacalıdır.
Alacalı çeşitler bazen yeşil yapraklar da üretir; fakat bunlar bitki öz suyunu kendileri için kullanmadan hemen toplanmalıdır. Aksi taktirde alacalı yapraklı sürgünlerin gelişimini güçleştireceklerdir.


ACER NEGUNDO ‘VARIEGATUM’
   Yapraklar bolca beyaz alacalıdır.


ACER PLATANOIDES
   10-12 m yüksekliğinde, oval tepeli, dayanıklı ve yaygın kullanıma sahip bir ağaçtır. Hava kirliliğinden hiç etkilenmeyen bu gür ağaca şehirlerde, yol kenarlarında sıkça rastlanır. Açık yeşil, sivri loplu yapraklar, sonbaharda çarpıcı, altın sarısı bir renk alır. Gövde kabuğu çatlaklıdır.
Daha az gelişim gösteren çeşitlerin en çok üretilenleri:


ACER PLATANOIDES ‘DRUMMONDII’
   Beyaz alacalı yapraklanmaya sahiptir.


ACER PLATANOIDES ‘GLOBOSUM’
   Top formlu, yuvarlak tepeli, sıra dikimlerinde çok kullanılan bir ağaçtır.


 

ACER PLATANOIDES ‘CRIMSON KING’
   Tüm sene boyunca yoğun kızıl renkli bir yapraklanmaya sahiptir.


ACER PSEUDOPLATANUS
   12-15 m yüksekliğinde, yuvarlağımsı oval tepeli, bir öncekinden daha gür bir ağaç türüdür. Kabuğu plakalar halinde ayrılır. Koyu yeşil yapraklarının, Acer platanoides’inkinden daha az belirgin, yuvarlağımsı 5 lopu vardır. Gölge ağacıdır; sıralar halinde de kullanılır. Acer platanoides gibi az özen gerektiren bir bitkidir.
Çeşitleri daha az gürdür.  Çeşitlerin birkaçı şunlardır:


 

ACER PSEUDOPLATANUS ‘ATROPURPUREUM’
   Arka yüzü kızıl renkli koyu yeşil yaprakları vardır.


ACER PSEUDOPLATANUS ‘ERECTUM’
   Sütun formlu, dik duruşlu bir bitkidir.


ACER PSEUDOPLATANUS ‘LEOPOLDII’
   Krem rengi çizgili ve benekli yaprakları vardır.


DEKORATİF KABUKLU ACER’LER
   Acer capillipes
   Acer davidii
   Acer griseum
   Acer grosserii Hersii
   Acer pennsylvanicum
   Acer rufinerve


    Acerler, kış mevsimi de dahil olmak üzere, tüm sene boyunca dikkat çekicidir. Tek başlarına ya da çalı yastıklarına dahil edilerek dikilir. Acer davidii kireçten hoşlanmaz.
Acer’lerin yaprakları, sonbaharda, genellikle sarı, turuncu ve kırmızı (Acer Crimson King) tonlarında zengin renklere bürünür.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com