FRITILLARIA (LILIACEAE) Kral Tacı

FRITILLARIA (LILIACEAE)
Kral Tacı

Soğanlı

 

 

   Bu cinsin, ilkbahar çiçeklenmesine sahip çok sayıda, çok yıllık türü vardır. Çoğu koleksiyon bitkilerinden olmakla beraber, bazıları bahçeleri süslemede de kullanılır.

 

FRITILLARIA IMPERIALIS

 

   Büyük soğanı sayesinde uzun yıllar yaşayan bir bitkidir.  Hızlı bir vejetasyona sahiptir ve çiçeklenmesi ilkbahardadır. Fakat kötü bir kokusu vardır. 80-120 cm arası bir boydaki kalın ve düz sapı, çıplak olan üst çeyreği hariç, çok sayıda sık ve geniş yapraklarla bezelidir. Bu sap, Mart sonundan Nisan'a kadar açan, halka şeklinde dizili, büyük, sürekli, gösterişli çiçekleri altında barındıran, daha küçük yaprakların oluşturduğu bir buketle sonlanır. Sarı ya da kırmızı, katmersiz çiçekli bir seri çeşidi vardır. Rubra maxima, gür ve büyük çiçekleriyle en güzellerinden biridir.

 

Dikkat çekici özelliği: Asil duruşlu ve kolay üretilebilen bir bitki olmasıdır.

 

Toprak ve ışık isteği: İyi drene olan, geçirgen yapıda, her çeşit toprakta ve tercihen güneşli ortamlarda yetişir. Taze gübreden ve aşırı nemden hoşlanmaz.

 

Üretimi: Soğanları, sonbaharda Eylül'den Kasım'a kadar, toprağa 20 cm derinlik ve 40 cm aralıklarla dikilir. Aksi takdirde çiçeklenme tehlikeye girebilir. Soğanların, dikim esnasında, açılan çukurlara yatık yerleştirilmesi önerilir. Bu sayede nemli toprakta, suyun kabukların arasına girmesi engellenmiş olacaktır.

   Çiçeklenme bittikten sonra, çiçek sapları da kuruduğunda, saplar kesilmelidir. Soğanların yerlerinden oynatılmamalıdır; daha doğrusu her dört yılda bir, Ağustos ayında, yerleri değiştirilerek yeniden dikilmelilerdir.

Ağustos'ta ana kökten alınan parçalarla çoğaltılırlar. Alınan parçalar, bekletilmeden dikilmelidir.Tohumla çoğaltılmaları da mümkündür, fakat kullanılmaz (Çiçek üretecek bir soğanın oluşması için yaklaşık beş sene beklemek gerekecektir).

 

Uygulama alanı: Çiçek tarhlarında (tarh yuvarlak ise merkezde), çim üzerinde tekil gruplar halinde kullanılır. Soğanlarının kokusu köstebek ve fareleri uzaklaştırıcı bir elemandır.

 

FRITILLARIA MELEAGRIS

 

   25-30 uzunluğunda sürgünlere sahip bir bitkidir. Sürgünler, renklenmesi dama tahtasını anımsatan, çan şeklinde, oldukça ilginç, 2-5 adet çiçek taşır. Çizgisel yapraklar sap boyunca yayılmıştır.

 

Dikkat çekici özelliği: Nisan – Mayıs aylarında açan tuhaf çiçekleridir.

 

Toprak ve ışık isteği: Nemli turba topraklarında, yarı gölge ortamlarda yetişir. Kireçten hoşlanmaz.

 

Üretimi: Soğanları, sonbaharda, 10 ya da 15 cm derinliğe, 25 cm’lik aralıklarla  dikilir. Fritillaria imperialis’te de olduğu gibi, bu türünde soğanları, uzun yıllar boyunca yerinde bırakılmalıdır.

 

FRITILLARIA  PERSICA

 

   60-90 cm arası boylanabilen, bol yapraklı büyük sürgünler üreten bir bitkidir. Bu sürgünler açık mor renkte, çan şeklinde, çok sayıda çiçek taşır.

 

Dikkat çekici özelliği: Gruplar şeklinde kurullar oluşturan çiçeklerinin morumsu, değişik  rengidir.

 

Toprak ve ışık isteği: Güneş alan her çeşit toprakta yetişir.

 

Üretimi: Fritillaria imperialis’inkiyle aynıdır.  10/15 derinliğe dikilir.

 

Uygulama alanı: Bu tür, sarı çiçeklerle birlikte kullanıldığında çok daha güzel etkiler elde edilir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com